Always Open For Good Times, stelt McDonald’s en wie een vestiging binnenstapt of door een McDrive rijdt, weet dat dat niet teveel beloofd is. Het is er leuk om met de kinderen te eten, het is ook niet vervelend om er in je eentje te lunchen tussen afspraken door en dat je lekker snel je bestelling hebt in de McDrive mag ook Good Times heten. Het 'spontane geluksmomentje' dat McDonald’s iedereen in Nederland belooft, ziet er voor iedereen misschien iets anders uit, maar de beleving is er door de bank genomen echt wel hetzelfde.
McDonald’s is direct dominant aanwezig in het medialandschap, maar weet in z'n TV-commercials geregeld de snaar te raken. Good Times is een gevoel, een emotie. TV is daarvoor nog altijd het beste medium en McDonald’s heeft er de laatste jaren ook goed gebruik van gemaakt. Met onder andere een jong stel dat er na de geboorte van hun kleine eindelijk weer eens samen uit eten ging en op het idee kwam om voor een menu langs de McDonald’s te rijden en geparkeerd voor hun eigen woning de oppassende opa en oma te observeren. Een film die goed weergeeft dat McDonald’s z'n doelgroep haarfijn aanvoelt en weet hoe je de emotie net voldoende kunt kanaliseren om niet over the top te gaan ermee. Zoals McDonald’s zich op TV laat zien, getuigt van autoriteit en marktleiderschap zonder het nadrukkelijk uit te dragen.
De focus op het creëren van dat spontane geluksmomentje doet zo langzamerhand bijna vergeten dat McDonald’s natuurlijk nog altijd fastfood serveert. En hoe je 't wendt of keert, de eerste associatie met fastfood is dat het ongezond is. Het blijft voer voor psychologen dat iedereen dat heel goed weet, maar dat dat kennelijk toch geen overweging is om McDonald’s te mijden. Wekelijks schuiven er 3 miljoen liefhebbers aan in de vestigingen en McDrives voor hun guilty pleasure. Feit is dat McDonald’s al tientallen jaren te maken heeft met maatschappelijke kritiek, op de nadelige gevolgen van fastfood voor kinderen (obesitas onder jongere is een groeiend probleem), op de nadelige gevolgen van vleesconsumptie voor dieren en klimaat en op al dan niet schadelijke verpakkingen. Als je kwaad wilt, zou je kunnen denken dat juist daarom deze missie ontwikkeld is; het creëren van geluksmomentjes werkt als een warme deken die allerlei negativiteit netjes afdekt. Dat zal niet het geval zijn en ook binnen het verhaal past McDonald’s zich aan bij de schuivende opvattingen ten aanzien van gezonder (vegetarisch) eten en duurzamer leven. Er is meer aandacht gekomen voor duurzaamheid, werkomstandigheden, voorlichting, er is meer keuze gecreëerd voor wie geen vlees wil. Toch zou McDonald’s zich op dit gebied nog wat meer en wat explicieter kunnen laten horen. Er wordt weliswaar vrij open over deze onderwerpen verteld, maar heel diep gaat het niet. Het zou best te overwegen zijn om ook de maatschappelijke issues pro-actief te agenderen. Always Open For Good Times is als missie en verhaal breed genoeg om ook activiteiten en initiatieven te benadrukken, die nu nog kritiek ontlokken. Always Open: dat zegt het eigenlijk al, dus waarom zou je bang zijn om daar niet verder in te gaan dan nu al.
Op social media is Good Times geen ander verhaal, maar daar wordt het niet zo sterk ingevuld als je zou verwachten. Online is het domein van de jonge doelgroepen en dat is goed te zien op Facebook en Instagram. Op beide platforms tref je een 'mixed bag' aan van games en kleine competities, berichten over zwerfafval, acties als McDriver, productinfo en -aanbiedingen, initiatieven ten behoeve van het Kinderfonds. Je kunt het aanbod aan online communicatie hier samenvatten onder de noemer 'amusement' en in die zin voldoet het nog wel aan het merkverhaal Good Times. Maar je zou van een kernverhaal dat in potentie zo breed invulbaar is meer beleving van good times verwachten. Merkwaardig genoeg zijn er heel weinig beelden van McDonald’s beleving te zien; je zou zeggen dat het op de social media pagina's van McDonald’s zou wemelen van selfies en pics van en door jongeren. Dat is niet het geval en eigenlijk mag je dat best beschouwen als een gemis zowel als een gemiste kans. Het mag dan eendimensionaal zijn om Good Times letterlijk uitgebeeld te zien, maar het zou wel heel veel van de authentieke beleving laten zien vanuit een doelgroep die graag bij McDonald’s binnen stapt. Het YouTube kanaal van McDonald’s is goed gevuld, al is het ook hier overwegend materiaal dat door McDonald’s zelf geproduceerd is. Terwijl je ook hier zou kunnen verwachten dat er geen gebrek zou zijn aan filmische Good Times content van de vele jonge makers en McDonald’s bezoekers. Een categorie 'Good Times' zou hier te overwegen zijn, te vullen met de beste filmpjes die je na oproepen op Facebook en Instagram zou kunne oogsten. En op Twitter...is er niets. McDonald’s is niet actief op Twitter, wel wordt er veel over McDonald’s getweet door een overwegend jonge doelgroep. Het kan zijn dat McDonald’s aanwezigheid op Twitter niet vindt passen bij de waarden en normen van het merk. Zeker de laatste jaren wil het op Twitter nogal ontsporen en dat zal het lastig maken om Good Times invulling te geven. Toch voelt het als een gemis, omdat Twitter hoe dan ook een ideaal platform kan zijn om uit te nodigen leuke ervaringen te delen in pics en films en bv. ook maatschappelijke initiatieven snel in gang te zetten.
Wilt u nu gelijk aan de slag met corporate storytelling? U kunt beginnen met eens een kijkje te nemen op onze websites storytellingpeople.nl, corporatestory.nl en voor employee engagement zie storytellingpeople.com. Of kiest u er liever voor meteen de diepte in te gaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Alles weten over corporate story en corporate storytelling? Download de Storytelling People App in de App Store of bij Google Play.
Storytelling People gelooft in de corporate story als primair communicatiemiddel om mensen te verbinden. Wij brengen dat kernverhaal tot leven met storytelling verhalen, programma’s, workshops, campagnes en onze OneStory® App.
Storytelling People
Karstraat 38
5301 BR Zaltbommel
T 0418-841957
E info@storytellingpeople.nl
Corporate storyteling maakt het abstracte bedrijfsverhaal toegankelijk in verhalen van en voor mensen.