Er mag dan heel af en toe net een cruciaal schroefje missen aan het Ikea meubel dat je in elkaar aan het zetten bent, aan het Ikea verhaal ligt het niet. Daar mankeert weinig aan en dat mag je best een prestatie op zich noemen. IKEA is tenslotte geen klein bedrijf: 378 winkels in 30 landen, wereldwijd goed voor zo'n miljard bezoeken per jaar en er werken inmiddels meer dan 160.000 mensen. Het bedrijf werd al in 1943 opgericht en in bijna 80 jaar kan veel van het verhaal wat gaan rammelen. Dat gebeurt genoeg bij grote bedrijven, maar Ikea toont zich tot op de dag van vandaag even standvastig en eenvoudig redenerend als de oprichter Ingvar Kamprad zelf. Over hem gaat het verhaal dat hij op zijn vele reizen graag de flesjes cola in de minibar van de hotelkamer verving door flesjes die hij in de supermarkt kocht, want dat scheelde toch weer. Mogelijk is het altijd een urban legend geweest, maar als mythe mag ze er zijn. Ze sluit namelijk zo goed aan bij het karakter van oprichter zowel als IKEA als bedrijf, dat ze daardoor alleen al geloofwaardig wordt.
Waar de corporate story in 99,9% van de gevallen op bedrijvenwebsites wordt ingeluid door een 'About us', zegt Ikea in alle eenvoud op de (Nederlandse) website: Dit is IKEA. Eigenlijk zie je hierin al direct het hele verhaal van Ikea terug, in die drie woordjes. IKEA doet nergens moeilijk over, zo zou je het kunnen omschrijven. De taal waarmee het verhaal wordt verteld is van een jaloers makende eenvoud. Het is het soort eenvoud dat heel gemakkelijk na te bootsen lijkt, maar in realiteit ontzettend moeilijk voor elkaar te krijgen is. Nergens een spoor van gezwollen woordgebruik, nergens lange uitweidingen of pogingen tot clever zijn; er lijkt zelfs een verbod op het gebruik van moeilijke woorden te zijn geweest bij het schrijven van het verhaal. Wie wel 'ns een Zweedse TV-serie bekijkt, weet: die Zweden, dat zijn geen grote praters. Die associatie wordt door IKEA volledig waargemaakt. Er staat wat er moet staan, er wordt gezegd wat er gezegd moet worden. En ondanks die bijna introverte manier van vertellen, is het verhaal nergens koud of zakelijk geworden.
‘Waarom zijn prachtige producten alleen gemaakt voor een paar kopers? Het moet mogelijk zijn om een goed ontwerp en functionaliteit te bieden tegen lage prijzen.’
Aldus Ingvar Kamprad, in het vroegste stadium van de onderneming. Je kunt er zo'n beetje de missie van IKEA al doorheen zien komen, die nog altijd de grondhouding vormt waarmee het bedrijf vandaag de dag opereert. In het kort: 'Betaalbaar en functioneel designmeubilair voor iedereen beschikbaar maken'. Daar is letterlijk niets teveel mee gezegd. Er is niet aan getornd en het lijkt niet gewaagd te veronderstellen dat er ook nooit aan getornd zal worden. Opvallend is hier dat dit als missie zowel een Why als een What is. Wat ze doen, is ook precies waarom ze het willen doen. Dat zie je niet veel en het zegt ook weer iets over de nuchtere manier waarop ze naar zichzelf hebben gekeken, zoveel jaar geleden al.
Ook opvallend is dat veel van wat IKEA over zichzelf vertelt, wordt teruggebracht naar de cultuur van het bedrijf. 'Onze cultuur is ontstaan vanuit enthousiasme, saamhorigheid en een aan-de-slag-houding. We zijn optimisten en voortdurend op zoek naar nieuwe en betere manieren om dingen te doen.' Deze zin valt te lezen in wat ze zelf noemen Visie & Bedrijfsconcept. Vanuit deze grondhouding is het voor IKEA geen enkel probleem geweest om de omslag naar duurzaamheid te maken, niet alleen in de dagelijkse praktijk, maar ook geloofwaardig binnen het corporate verhaal. 'We willen dat ons bedrijf een positieve impact heeft op de wereld – van de communities waar we onze materialen kopen, tot de manier waarop onze producten, onze klanten helpen om thuis een duurzamer leven te leiden.'
Ook dit nieuwe hoofdstuk past weer even soepel in het verhaal als de onderdelen van een IKEA kastje. Het is zo logisch als wat en ook voel je aan de spirit waarmee het verteld wordt én dagelijks wordt uitgedragen, dat het iets is wat leeft bij iedereen die er werkt. IKEA omschrijft zich naar potentiële werknemers toe als 'een plek waar je je thuisvoelt' en zo voelt het ook voor wie dit deel van het verhaal leest. Saamhorigheid, Eenvoud, Leiden door het goede voorbeeld geven, Jezelf kunnen zijn: de IKEA-waarden zijn duidelijk niet uit de lucht komen vallen en worden zonder borstklopperij of 'kijk ons eens fantastisch zijn' verteld. Het verhaal van IKEA is als een meubel van IKEA: alles zit erin, alles sluit bij elkaar aan en zoals het uiteindelijk allemaal in elkaar zit, vormt het een geheel dat nog heel lang mee kan.
Wilt u nu gelijk aan de slag met storytelling? U kunt beginnen met eens een kijkje te nemen op onze websites storytellingpeople.nl, corporatestory.nl en voor employee engagement zie storytellingpeople.com. Of kiest u er liever voor meteen de diepte in te gaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Alles weten over corporate story en corporate storytelling? Download de Storytelling People App in de App Store of bij Google Play.
Storytelling People gelooft in de corporate story als primair communicatiemiddel om mensen te verbinden. Wij brengen dat kernverhaal tot leven met storytelling verhalen, programma’s, workshops, campagnes en onze OneStory® App.
Storytelling People
Karstraat 38
5301 BR Zaltbommel
T 0418-841957
E info@storytellingpeople.nl
Corporate storyteling maakt het abstracte bedrijfsverhaal toegankelijk in verhalen van en voor mensen.