Corporate story Alliander: moet een nutsbedrijf een saai verhaal hebben?

Corporate story Achmea

In de serie 'Corporate Story Scans' beoordeelt Storytelling People bedrijfsverhalen die geslaagd zijn ¬– en soms wat minder. Een goed verhaal verhaal zorgt voor maatschappelijke betekenis, is een anker voor houding en gedrag en geeft richting aan corporate communicatie, marcom positionering en HR.

Zo vat Wikipedia het samen: Alliander N.V. is een nutsbedrijf dat voortgekomen is uit Nuon, reeds Vattenfall genaamd. Alliander bestaat uit de onderdelen Liander, Qirion en Kenter.' Zouden mensen nog weten wat een nutsbedrijf is? Dat zal inmiddels beperkt zijn tot de oudere generatie, die opgroeiden in huizen waar nog regelmatig meteropnemers over de vloer kwamen. Vandaag zijn die verleden tijd. Gas, licht, water, ooit geleverd door een betrouwbare overheid zijn nu de verantwoordelijkheid van de nutsbedrijven nieuwe stijl. Zoals Alliander dus. Niet langer van de staat, wel van onder de straat. Dat is in het kort ook waar het verhaal van Alliander op haar eigen website over gaat. Het doet dat inhoudelijk zowel als in stijl en toon op een manier die soms doet vermoeden dat je nog steeds te maken hebt met een staatsbedrijf oude stijl.

VanMoof
VanMoof

Het wordt nergens spannend – en dat is de bedoeling

Het is gedegen, uitvoerig, van de hoed, de rand en alles ertussenin. Het is uitdaging hier, transitie daar, betrouwbaar zus, duurzaam zo en ook verder is alles wat er in de verplichte vakjes aangevinkt stond hier netjes afgevinkt. Over de hele linie genomen is de teneur die van: "Gaat u rustig slapen". Je kunt zeggen: hoe kan het ook anders? Alliander zorgt dat, zoals ze het zelf omschrijven, het licht brandt, de huizen warm zijn en de bedrijven draaien. Wat valt er meer te vertellen? Het is gewoon geen spannende bezigheid en sterker nog: dat hoort het ook geen moment te worden. Als het bij Alliander spannend wordt, moet het land oppassen, want dat zou inhouden dat er iets mis gaat in de levering van gas en licht. Daar is nu al veel over te doen; de media staan vol met verhalen over een vol energienet waar zelfs nieuwe bedrijven niet meer op aangesloten kunnen worden.

Nu kun je als Alliander zijnde deze actualiteit niet negeren en op de pagina 'Energietransitie' wordt het ook wel aangestipt. Maar niet veel meer dan dat. Onder het kopje 'Uitdagingen' worden sop en kool gespaard en verderop komen we niet veel meer te weten dat er aan slimme oplossingen gewerkt worden. Een hele geruststelling? Eigenlijk niet. Juist Alliander, zo nauw verbonden aan de energietransitie, zou hier misschien iets meer over de worsteling met de materie hebben kunnen vertellen. Lezers deelgenoot maken van wat je doormaakt en waar je concreet mee bezig bent, werkt verbindender dan de dooddoener 'we werken aan slimme oplossingen'. Het is plichtmatig en omzichtig, zoals het hele verhaal een keuze is geweest om in veel woorden te vertellen over, tja, geen nieuws.

Er mag wel een vonkje bij

Een van de grootste bedreigingen voor de hele energietransitie in Nederland is het nijpende tekort aan technische mensen. Het is duidelijk dat ook Alliander daar last van heeft, we tellen heel veel vacatures en het valt direct op dat er enorme vraag is naar leerlingen en trainees. Alliander laat ook zien dat het veel doet aan opleidingen en ontwikkeling en samenwerking met scholen en wat al niet. Prima in orde, maar je mist hier toch het gevoel van sense of urgency. Het prikkelt nergens, het verhaal wordt verteld maar doet je weinig, het is teveel brochure en te weinig beleving. En als er dan enkele video's worden opgevoerd, gaat het over mensen die al 35, 40 jaar bij het bedrijf werken – voor wie jong is, moet dat eerder een doemscenario dan een droomscenario zijn. De insteek is natuurlijk goed bedoeld: het is hier kennelijk prachtig werken, dus kom erbij. Maar als je een waas van ouderwetsheid aan je bedrijf wilt hangen, moet je het zo doen. Laat een cameraploeg meelopen met een paar van die jongeren die er ongetwijfeld ook aan het werk zijn bij Alliander. Maak herkenbaar en inzichtelijk wat het leven bij een technisch hoogwaardig bedrijf (waar je maatschappelijk het verschil gaat kunnen maken, iets wat jongeren graag willen) allemaal voor boeiends inhoudt. Dat geldt in z'n algemeenheid ook voor het hele verhaal: degelijk en vlak mag hier best een upgrade krijgen naar boeiend en levendig.

VanMoof
VanMoof

De kwalitatieve score

★★★☆☆

Het Alliander-verhaal is degelijk en uitvoerig, maar behoorlijk saai en plichtmatig

★★☆☆☆

Een bedrijf dat een actieve en cruciale rol vervult in een van de grootste technische en maatschappelijke omwentelingen van onze tijd hoort een verhaal te hebben waar de energie van af spat

★★☆☆☆

Alliander doet er goed aan meer te laten zien en horen; meer inzet van video en meer aandacht voor 'het bedrijf door de ogen van jongeren' zou hetzelfde verhaal al veel meer kleur en beleving meegeven

Aan de slag

Wilt u nu gelijk aan de slag met storytelling? U kunt beginnen met eens een kijkje te nemen op onze websites storytellingpeople.nl, corporatestory.nl en storytellingworksop.nl. Of kiest u er liever voor meteen de diepte in te gaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Download de Storytelling People App!

Alles weten over corporate story en corporate storytelling? Download de Storytelling People App in de App Store of bij Google Play.

Over Storytelling People

Storytelling People gelooft in de corporate story als primair communicatiemiddel om mensen te verbinden. Wij brengen dat kernverhaal tot leven met storytelling verhalen, programma’s, workshops, campagnes en onze OneStory® App.

Contact

Contact

Storytelling People
Karstraat 38
5301 BR Zaltbommel
T 0418-841957
Einfo@storytellingpeople.nl
Iwww.storytellingpeople.nl

Onze klanten

Corporate storyteling maakt het abstracte bedrijfsverhaal toegankelijk in verhalen van en voor mensen.

Heineken: de magie
PostNL
Randstad: shaping work
ABN Amro
Nationale Nederlanden
Friesland Campina

Brochure aanvragen

Corporate storytelling brochure

Download de Storytelling People app

De gegevens zijn verzonden en zullen worden verwerkt.